Er zijn meerder theorieën over het bestaan en óntstaan van Inca-stad Machu Picchu. Feit is sowieso dat het de meest indrukwekkende archeologische bezienswaardigheid van Zuid-Amerika is. Niet alleen deze Inca-ruines zelf zijn groots en indrukwekkend, ook de ligging is fenomenaal: ingesloten tussen de steile Andes-pieken. Machu Picchu is te bereiken per trein en busje via het nabijgelegen toeristenstadje Aguas Calientes, maar mogen we je alsjeblieft aanraden te gaan wandelen? De trekking over het Inca Trail naar Machu Picchu is een van de meest ‘belonende’ en magische trekkings op aarde. De klassieke trek duurt 4 of 5 dagen, maar het is ook mogelijk op een later punt te starten en in 2 dagen te wandelen naar de unieke oude Inca-stad. Wie Machu Picchu bezoekt, doet ook het nabijgelegen Cusco aan. Cusco is met afstand de mooiste stad van Peru. De oude hoofdstad van de Inca’s ligt in een prachtige vallei in het Andes-gebergte, op een hoogte van 3.360 meter. Op de fundamenten van de oude Incaruïnes bouwden de Spanjaarden fraaie koloniale gebouwen. Door de smalle straatjes vol reliëf is het heerlijk slenteren langs inheemse markten, kunstwinkeltjes en historische bouwwerken. Maar ook: langs vele restaurants, barretjes en clubs.
’s Werelds grootste moerasgebied vindt zijn roots in het westen van Brazilië; de Pantanal. Het gebied is ongeveer 5 keer zo groot als Nederland en een klein deel van het moerasgebied steekt de grens over bij Bolivia en Paraguay. Gedurende het regenseizoen stroomt de Pantanal over en komt dan voor 80% onder water te staan. Vaak wordt de Pantanal vergeleken met de Amazone, maar het Pantanal wint deze strijd door de diversiteit van planten en dieren. Met meer dan 3500 soorten bomen en plantsoorten, de grootste verzameling krokodilachtigen ter wereld en de grote kans om een Jaguar te spotten, wordt vermoed dat de Pantanal het dichtste flora- en fauna-ecosysteem ter wereld heeft. Wat ons betreft qua naam volstrekt onterecht in de schaduw van de Amazone!
De grootste toeristische trekpleister van Bolivia is de Salar de Uyuni, een uitgestrekte zoutvlakte in het zuidwesten van het land die aandoet als een bizarre buitenaardse droomwereld. Salar de Uyuni is met een oppervlakte van 10.582 vierkante kilometer de op een na grootste zoutvlakte van de wereld (het grootst zijn de Makgadikgadizoutvlaktes in Botswana). Vanuit het stadje Uyuni zijn met fourwheeldrives prachtige tours te maken, variërend van een halve dag tot vier dagen. Een tour met overnachting brengt je (meestal) in het unieke Salt Hotel dat, zoals de naam al enigszins doet vermoeden, volledig gemaakt is van zoutblokken. Hoe langer de tour, des te dieper je de Salar ingaat, waar je je onvoorstelbaar klein voelt.
Naast de oneindig witte zoutvlaktes kom je langs manshoge cactussen, vulkanische geisers en gekleurde lagunes. Van december tot februari zijn er diverse regenbuien waardoor het meer zich vult met water, met als gevolg dat de zoutvlakte een grote spiegel wordt: een surrealistisch beeld dat zich tegelijkertijd uitstekend leent voor een creatieve fotoreportage! In november is Salar de Uyuni een broedplaats voor 3 soorten Zuid-Amerikaanse flamingo’s.
Het ruigste landschap van Zuid-Amerika vind je in het meest zuidelijke deel van het continent, verspreid over Chili en Argentinië. In zijn enorme omvang biedt Patagonië landschappen waar je alleen van durft te dromen. Machtige bergen, gletsjers, meren en rivieren: de eindeloze natuur en voelbare stilte laten een onmisbare indruk achter. Enkele hoogtepunten van Patagonië: het National Park Los Glaciares in Argentinië, met de grooste landgletsjer ter wereld (Perito Moreno), het spectaculaire El Calafate en El Chalten voor de avontuurlijke wandelingen en Nationaal Park Torres del Paine in Chili waar wederom gletsjers, bergen en rivieren hoogtij vieren. Een hele bijzondere, maar vaak prijzige trip: een boottocht cq cruise langs de fjorden van het uiterste zuiden van Patagonië. Patagonie reis : Diverse betrouwbare organisaties hebben groepsreizen naar Patagonië, soms ook in combinatie met Paaseiland. Reizen naar Patagonie kan je ook prima op eigen houtje doen en alles zelf regelen.
Patagonie is vooral een wandelbestemming, met prachtige hiking routes. De Fitz Roy en Torres del Paine zijn sinds enkele decennia populaire bergen voor alpinisten, hoewel het ruige landschap en de woeste bergtoppen slechts sinds een twintigtal jaren beklommen worden. Maar vandaag de dag kan ook de natuurliefhebber prachtige wandelingen maken in dit gebied. Aisén is het noordelijk Chileense Patagonië. Hier kan je deelnemen aan trektochten en wandelingen in de regenwouden en bergen, er zijn boottochten langs de fjorden en je kunt een bezoek brengen aan de San Rafaelgletsjer. Kanoën en vissen kan op de de vele meren en rivieren, ontspannen in de warme bronnen. Excursies zijn meestal ter plekke te boeken, maar wil je op safe spelen, dan kan je dit beter regelen via een maatwerk specialist.
Uitgestrekte gletsjers vormen een bekend beeld van de natuur en het landschap in Patagonië. Diverse excursies worden aangeboden om van dichtbij kennis te maken met het natuurgeweld: kijk vanaf een boot hoe grote stukken ijs afbrokkelen en in het water kletteren, of maak een begeleide tocht met ijsschoenen over een gletsjer.
Een doolhof van rivieren voert het water van de Orinocorivier naar de Atlantische Oceaan. Een tour door de Orinoco Delta laat je kennismaken met de Warao idianen terwijl je in een kano over de rivieren tussen de mangrovewouden vaart. De Orinoco Delta in het noordoosten van Venezuela is een gebied ter grote van België. De delta vormt een verzameling van zijrivieren van de Orinoco die uiteindelijk uitmonden in de Atlantische Oceaan. Het is een van de beste gebieden om wildlife te spotten tijdens een rondreis door Venezuela. De enige manier om de Orinoco Delta te verkennen is per boot. Tijdens een meerdaagse tour vaar je in een kano over het water en zie je overal om je heen, zowel op het land, in het water als in de lucht, de meest unieke diersoorten.
De delta is het leefgebied van ontelbaar veel verschillende vogelsoorten, rivierdolfijnen, jaguars, apen, pythons en piranhas. De beste tijd om wildlife te spotten is in het droge seizoen, tussen januari en mei. Brede zandstranden komen dan tevoorschijn achter het water. Daarnaast maak je in de Orinoco Delta kennis met de Warao indianen die al duizenden jaren in het gebied leven. Warao staat voor 'kanomensen' en de kano is dan ook de manier waarop zij zich verplaatsen door de delta. De Warao indianen wonen in houten huizen die op palen boven het water zijn gebouwd, ter bescherming tegen het wisselende waterniveau dat bij vloed een groot deel van de delta onder water zet. Ze leven van vissen en jagen en kennen een simpele levensstijl in dit stuk ongerepte natuur in Venezuela.
In Centraal-Suriname ligt het grootste natuurreservaat dat het land rijk is: het Centraal Natuurreservaat. Een ongetemde jungle, ver weg van moderne invloeden, waar bosjesmensen wonen en leven volgens eeuwenoude cultuur. Het is een decor van dichte jungle, grote rivieren en wilde watervallen dat eigenlijk alleen onder begeleiding goed te bezoeken is. Er is een aantal jungle verblijven van waaruit je de ontdekkingsreis kan starten. Zwem in wilde rivieren en watervallen (pas op voor piranha’s!), bezoek de hoogste berg van Surinam (de Julianatop), beklim de Voltzberg, zoek naar de mooiste zonsondergang en maak foto’s, veel foto’s! Diep in de jungle in het Bakhuisgebergte vind je de grote trots van Suriname: de Blanche Marie watervallen.
De beste manier om Suriname te ontdekken is natuurlijk tijdens een jungletocht! Het binnenland van Suriname is dus rijk aan prachtige, grote watervallen en sula’s (stroomversnellingen) maar kenmerkt zich bovenal door een indrukwekkend, ongerept oerwoud dat voornamelijk bewoond wordt door wilde dieren. Denk aan de doodshoofdaap, de blauwe Morpho vlinder, tientallen leguanen, ijsvogels, reigers, roofvogels maar natuurlijk ook spinnen en slangen. Ook schildpadden en dolfijnen zijn dieren die je tijdens een reis naar Suriname vrijwel zeker zal tegenkomen. Yes, ook van die reusachtige schildpadden die je meestal tegenkomt op het strand terwijl ze relaxt op het strand liggen! Een jungletocht kan op verschillende manieren worden gemaakt. Dit hangt geheel af van je eigen wensen. De één kiest voor een luxe resort in de jungle, terwijl een ander ervoor kiest om in een hangmat te slapen op een vrij basic oord tussen de locals. Een combi van basic en luxe kan natuurlijk ook! Wanneer je de Surinaamse jungle wilt ontdekken, kun je een tour boeken en tijdens zo’n tour kun je op verschillende manieren door de jungle reizen. Dit kan met een busje en een boot of je vliegt eerst dieper de jungle in en vervolgt je reis dan pas met een boottocht. Ben je een echte avonturier? Dan moet je zeker op een back to basic trip gaan, waarbij je slaapt in zelfgemaakte hangmat-kampen. Alle hangmatten worden midden in de jungle opgebouwd en baden doe je in de sula. ‘s Avonds staat een spannende wandeling op de planning, waarbij je op zoek gaat naar het wildste wildlife.
Dé 2 boeiendste metropolen van Zuid-Amerika waartussen we niet kunnen kiezen! Te beginnen met Rio de Janeiro: de stad van de samba, van het grootste carnaval dat je ooit zult meemaken, van de iconische stadsstranden als Copacabana en Ipanema, van het 37 meter hoge beeld Cristo Redentor, van de indrukwekkende favela’s en de vriendelijkste mensen! Niet voor niets wordt de Rio de Janeiro ‘Cidade Maravilhosa’: er is geen stad zoals deze. Maar dan Buenois Aires: Het Parijs van Zuid-Amerika. De economische én culturele hoofdstad van Argentinië. Geboortestad van Maxima, Maradona en de tango. Buenois Aires is een bruisende metropool vol fraaie neoklassieke gebouwen, brede boulevards, statige pleinen en groene parken. Stad ook van duizenden (literaire) barretjes en parilla’s (steakrestaurants). En de fascinerende volkswijk La Boca, met zijn gekleurde huisjes.
Rio de Janeiro leent zich uitstekend voor een stedentrip of vakantie, want er valt een heleboel te zien en te doen. In Rio de Janeiro draait het om zien en gezien worden. Er is geen betere plek in de stad om te flaneren dan de stranden van Copacabana en Ipanema. Zowel Copacabana als Ipanema zijn gezegend een langgerekt zandstrand waar de Cariocas graag komen om te sporten, zwemmen en zonnen in minuscule badkleding. Ze behoren tot de rijkere buurten van Rio de Janeiro en trekken mensen van diverse pluimage, maar vooral heel veel zongebruinde locals. Over de hele lengte loopt een boulevard, te herkennen aan het golvende tegelwerk. Hier vind je restaurants, strandtentjes en plekken waar je een verse cocktails (bij voorkeur een caipirinha) kan drinken. Vooral zondag is een goede dag om langs de boulevard te lopen, want dan zijn de auto’s verboden en hoef je de straat alleen te delen met fietsers en voetgangers. Het icoon van Rio de Janeiro is vanuit vrijwel de hele stad te zien. Wanneer je met de taxi vanaf het vliegveld naar de stad reist schittert hoog aan de horizon het beroemde beeld van Christus de Verlosser, Christo Redentor. Het jezusbeeld behoort tot de 7 moderne wereldwonderen en is een van de bekendste bezienswaardigheden in Rio de Janeiro. Het 38 meter hoge beeld markeert het hoogste punt van Parque Nacional da Tijuca, en met een trammetje sta je in 20 minuten aan de voet van Christus. Ik moet eerlijk zeggen dat het beeld van dichtbij een beetje tegenvalt, maar je komt hier dan ook vooral voor het uitzicht. Plan je bezoek in de ochtend, later op de dag wordt het een beetje heiig en valt er minder te zien. Ze zeggen wel eens dat Rio de Janeiro de mooiste stad op aarde is. Dat heeft alles te maken met haar spectaculaire ligging tussen de bergen. Een van de bekendste bergtoppen van de stad is
de Suikerbroodberg, een ware bezienswaardigheid in Rio de Janeiro. Deze rots kan je goed zien liggen vanaf het strand van Copacabana. Je kunt met een kabelbaantje naar de top van de berg, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over Rio de Janeiro, het kilometerslange strand en de oceaan. Geloof mij, als je ergens goed kan uitgaan, dan is het in Rio de Janeiro. Ik denk niet dat ik op een plek ben geweest waar het nachtleven zo bruiste als hier. Op vrijdagavond trekken alle locals naar de wijk Lapa om daar te dansen in een club of gewoon op straat. Iedereen staat gezellig buiten cocktails of biertjes te drinken en ongegeneerd met z’n achterwerk te schudden op zwoele sambamuziek. Zorg dat je de volgende dag niet al te vroeg je bed uit hoeft, want het gaat hier tot diep in de nacht door. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Rio de Janeiro zijn de gekleurde trappen in de wijk Lapa. De beroemde Escadaria Selarón verbindt het lager gelegen Lapa met de wijk Santa Teresa, dat is gelegen tegen de berg. De trap is een kunstproject van de Chileense kunstenaar Jorge Selarón, die in 2013 werd vermoord toen hij op de trap aan het werk was. Al sinds de jaren-60 is de hippiemarkt van Ipanema een begrip in Rio de Janeiro. Lokale kunstenaars komen hier samen om hun spulletjes te verkopen en dat levert een bonte mix aan marktkoopwaar op. Zo kun je er terecht voor mooie leren slippers, sieraden en kunstwerkjes kopen, maar ook meubels, kleding en bijzondere souvenirtjes. Een leuke plek om op zondag rond te wandelen, als de grotere winkels zijn gesloten. Het leukste wijkje van Rio de Janeiro is wat mij betreft Santa Teresa. Ik sliep er in het mooie Rio Hostel, een gezellig hostel met prettige dorms en mooie privékamers. De wijk is gelegen tegen een hoge berg en vanaf elke straathoek heb je een geweldig uitzicht over de stad. Santa Teresa is een echte bezienswaardigheid en staat bekend om haar goede restaurants, kunstwinkeltjes enbohemian sfeer. Deze leukste wijk van Rio de Janeiro vormt een aaneenschakeling van kleurrijke koloniale huisjes en art deco-architectuur. Je kunt er ’s avonds goed eten of een biertje drinken in een gezellig cafeetje, terwijl je je ondertussen vergaapt aan het uitzicht over de stad. Neem het iconische trammetje om er te komen en geniet van de relatieve rust in deze sfeervolle wijk.
Reuzenschildpadden, zeeleguanen, zeehonden, flamingo’s, pinguïns en pelikanen. Blauw- en roodvoetgenten, fregatvogels, golfalbatrossen, zwaluwstaartmeeuwen en stormvogels. Als we alle dieren van de Galapagos eilanden willen noemen, komen we papier tekort. En dan reppen we nog niet over de machtige vulkanen en fabuleuze duikplekken. Iedere natuurliefhebber moet deze magische plek, die Darwin inspireerde tot zijn evolutietheorie, bezoeken!! De Galapagos behoren tot Ecuadoren zijn goed te combineren met een Ecuador-rondreis.
Waar te beginnen in een land dat eigenlijk één en al een hoogtepunt is? Verlaten prairies, tropische Amazone-jungles, besneeuwde bergtoppen, bizarre rotswoestijnen, schitterende nationale parken en hagelwitte Caribische stranden. Pittoreske koloniale dorpjes, heilige meren, valleien vol koffieplantages en authentieke Indianenstadjes vol kleurrijke markten. Een reisfoldercliché: maar Colombia heeft écht alles. Behalve bloeiend toerisme. Althans, nog niet. Langzaam schudt het land zijn drugs- en rebellenreputatie van zich af en ontdekken reizigers zijn natuurlijk en culturele rijkdommen. Een prachtig land, nog zéér betaalbaar en grotendeels onontdekt.
De hoofdstad Bogota is het bruisende hart van het land, waar de kostbare geschiedenis in het historisch centrum La Candelaria bewaard is gebleven. Bezoek ook de koffieplantages van Montenegro en proef de fantastische Colombiaanse koffie in de Koffiedriehoek. Laat je meevoeren door de jungle naar Ciudad Perdida, voor een meerdaagse wandeling naar de oude ruïnes van de Tayrona beschaving. Ook Tayrona Nationaal Park moet op de lijst. Hier stelen het Caribische strand en het regenwoud de show. Tevens is het een thuisbasis voor veel bedreigde diersoorten. Overnachten te midden van al dit moois is mogelijk! We kunnen nog wel even doorgaan over Colombia, maar ga vooral zelf op ontdekking in dit onontdekte prachtland.
Prachtig gelegen stad in de bergen
Het Argentijnse Bariloche is een waar wintersportparadijs. Kom je skiën of snowboarden? Dit geliefde plaatsje ligt in de uitlopers van het Andes-gebergte en heeft de mooiste pistes binnen handbereik.
Bariloche (officieel San Carlos de Bariloche) wordt omringd door meren en hoge bergtoppen. De regio is beroemd vanwege het prachtige wintersportgebied, maar ook outdoor-liefhebbers komen er aan hun trekken. Je maakt er de mooiste wandeltochten door het nationale park, maar kunt er ook kanoën, fietsen, zwemmen en rotsklimmen. Hoewel het verleidelijk is om elke dag op de latten en de piste te staan, is het ook zeker de moeite waard om het stadje zelf te verkennen. Het oude centrum en het centrale plein, Centro Civico genoemd, bestaat uit prachtige gebouwen van hout en steen. Je vindt er tal van knusse restaurants en winkeltjes waar ze lekkere gebreide truien verkopen en her en der lopen Sint-Bernard honden met een kannetje om hun nek. Een prachtig plaatje dat on-Argentijns aandoet. Vanaf het plein heb je bovendien een geweldig uitzicht over het Nahuel Huapi-meer. Bariloche vertoont opvallend veel overeenkomsten met Zwitserland. Niet alleen kun je er uitstekend wintersporten, stikt het er van de houten chalets en eet je er ’s avonds kaasfondue, Bariloche is ook nog eens de ‘Argentijnse hoofdstad van de chocolade’. Europese immigranten brachten de lekkernij na de Tweede Wereldoorlog naar Argentinië, en inmiddels is chocola niet meer weg te denken uit Bariloche.
In de Calle Mitre in het centrum vind je talloze snoepwinkeltjes en chocolatièrs die hun eigen chocolade maken, en waar je ongetwijfeld smakelijke souvenirtjes zal kopen. En heb je aan proeven niet genoeg? Neem dan een kijkje in het chocolademuseum of in een fabriek, en kom van alles te weten over de productie van chocola. Of je nou in Bariloche blijft of hierna nog zuidelijker reist, als je meer wil weten over Patagonië dan moet je een kijkje nemen in het Museo de la Patagonia. Hier leer je meer over de natuurlijke geschiedenis en de inheemse bevolking van deze regio. Het museum heeft verschillende tentoonstellingen waar je onder andere fossielen, prehistorische vondsten, opgezette dieren en oude werktuigen kan bewonderen. Het Nahuel Huapi National Park behoort tot de meest bezochte parken van het hele land en is het paradijs voor outdoor-liefhebbers. Het park is 7050 vierkante kilometer groot en bestaat uit hoge, besneeuwde bergtoppen en felblauwe meren, waaronder het Nahuel Huapi-meer dat je al in Bariloche kan zien. In het park zelf maak je fantastische trektochten en kun je urenlang wandelen langs de prachtige meren en de hoge bergen, door de dichte bossen en voorbij de geweldige uitzichtpunten. Wandelingen zijn bovendien goed te combineren met activiteiten in en op het water. Je kunt er kanoën en kayakken, en met mooi weer moet je zeker zwemkleding meenemen voor een verfrissende plons het pure water. Houd je niet van lange wandeltochten? Pak dan de fiets! Circuito Chico is een fietspad dat rondom Bariloche ligt, en je via de oevers van het Nahuel Huapi-meer door de omgeving loodst. De complete tocht is 60 kilometer en gaat over bergen vanwaar je de meest spectaculaire uitzichten over de omgeving hebt. Een geweldige tocht, die in elk seizoen de moeite waard is. In de herfst kleuren de heuvels in de verte in de mooiste kleuren, in de winter heb je prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen en in de lente en zomer kun je onderweg lekker vaak stoppen bij de bij mooie strandjes en panoramische picknickplaatsen. Fietsen zijn overal in Bariloche te huur.
Wil je wintersporten in Argentinië, dan moet je in Bariloche zijn. Op de Cerro Catedral om precies te zijn. Onze eigen koninklijke familie staat hier regelmatig op de latten, en dat voorbeeld kun je maar beter volgen. Deze 2388 meter hoge bergtop ligt midden in het nationale park en is één van de grootste skigebieden van heel Zuid-Amerika. In totaal vind je hier meer dan 100 kilometer aan piste, en de skiliften kunnen tot 22.000 wintersporters per uur naar boven brengen. Maar laat je niet afschrikken door die indrukwekkende cijfers. Want of je nou beginner of juist expert bent, in het skiresort van Cerro Catedral vind je pistes voor elk niveau en voor elke discipline.
Bariloche ligt halverwege Argentinië en om er te komen ben je wel een tijdje onderweg. De stad heeft een eigen vliegveld, maar het San Carlos de Bariloche International Airport wordt echter weinig gebruikt. Wil je per sé vliegen, dan moet je vroeg zijn met het boeken van tickets en bereid zijn om de hoofdprijs te betalen.
Over land ben je hoe dan ook goedkoper uit, maar wel flink wat tijd kwijt. Vanuit Buenos Aires vertrekken lange afstandsbussen die minstens 23 uur over de rit doen. Eigen vervoer is ook een optie, maar ook dan moet je rekening houden met lange reistijden.
De beste reistijd voor Bariloche hangt af van wat je er wilt doen. Wil je gaan skiën dan kun je het beste tussen half juni en oktober gaan. Wil je liever wat warmer weer om de bergen in te gaan om bijvoorbeeld te fietsen? Dit kan het beste tussen november en maart.