Reizen verkopen is eigenlijk een beetje dromen en geluk verkopen. Of het nu of een verre of nabije bestemming gaat, met het oog op cultuur of gewoon op zon, het blijft een geweldige voldoening geven om uw klanten met goede raad te kunnen bijstaan en op die manier al een heel stuk bij te dragen aan het succes van hun reis. Het aantal online reservaties van reizen gaat stijgende lijn maar de reisagentschappen blijven toch een aantal troeven in de hand houden.
Het eerste goede nieuws is dat de reissector het nog steeds goed doet. De onzekerheid van het Belgische klimaat, de toegankelijkheid van reizen naar het buitenland en de toenemende vrije tijd van de consument zorgt ervoor dat de Belgen nog steeds een belangrijk deel van hun budget aan reizen uitgeven. We tellen ongeveer 9 miljoen reizen per jaar vanuit België, waarvan 3 miljoen georganiseerde reizen zijn.
Tegelijkertijd moeten we vaststellen dat het aantal reisagentschappen in België afneemt. Er waren er in 2000 nog 2.167 in België, in 2012 waren er dat nog een beetje meer dan 1.800. Deze afname komt vooral op rekening van het Brussels Gewest (-40%), minder op die van het Vlaamse (-1%) of Waalse Gewest (-6,2%).
Er zijn hier verschillende verklaringen voor. Uiteraard is er het fenomeen van de online reservaties, goed voor maar liefst 58% van de reisreservaties in 2011. Daarnaast is er ook de meer strikte reglementering die de consument moet beschermen en de maatregelen die de reisagentschappen daardoor moeten nemen. We merken trouwens dat in Vlaanderen, waar er geen verplichting meer bestaat om een specifieke vergunning te bekomen sinds 2014, het aantal reisagentschappen goed stand houdt.
De vertegenwoordigers van de sector blijven nochtans optimistisch. Er zijn misschien minder reisagentschappen, maar ze hebben meer werk. In 1993 deden 12% van de Belgische reizigers een beroep op een reisagentschap, in 2010 was dat bijna 32%
Uiteraard blijft de kwaliteit van het advies en de kennis van het terrein de grote differentiator. Veel reizigers staan een beetje wantrouwig tegenover het online boeken van hun reis omdat ze uiteindelijk niet weten of de informatie die ze krijgen wel betrouwbaar is. Daarom vinden ze hun geluk bij reisagentschappen die in staat zijn om hun betrouwbare en nuttige informatie te geven bij de bestemmingen van hun keuze.
Uitbatingsvoorwaarden
De verkoop van een georganiseerde of pakketreis kent een strenge reglementering die de rechten en plichten van de organisator en de tussenpersoon bepaalt, evenals die van de reizigers zelf. Meer bepaald slaat de reglementering op:
- de reisorganisatoren (touroperators) d.w.z. de professionele verkopers die pakketreizen organiseren (combinatie van minstens twee van de drie volgende diensten die een overnachting omvatten: transport en/of logies en/of toeristische dienst), door ze rechtstreeks of via een reisbemiddelaar te verkopen;
- de reisbemiddelaars (reisbureaus) d.w.z. de professionele verkopers die zich ertoe verbinden een pakketreis of een afzonderlijke prestatie betreffende logies, vervoer of toeristische dienst te verlenen.
Verplichtingen van de reisorganisator en/of reisbemiddelaar
1. De verplichting om over een vergunning te beschikken.
De toegang tot het beroep behoort tot de bevoegdheid van de gewesten. U mag geen verblijven of pakketreizen verkopen en/of organiseren zonder toelating (vergunning). Let wel dat verplichting in het Vlaamse Gewest is afgeschaft sinds 1 januari 2014. In Het Waalse en Brusselse gewest bestaat deze verplichting nog wel. Derhalve moet u zich in dat geval richting tot respectievelijk het Commissariat général au tourisme de la Région Wallonne, of het bevoegde Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
2. Beroepsverzekering en kredietwaardigheid van de reisorganisator en/of reisbemiddelaar
Om pakketreizen en verblijven te verkopen, moet u tevens:
- een verzekeringspolis afsluiten die de professionele BA dekt bij de verzekeringsmaatschappij van uw keuze;
- een financiële garantie kunnen aantonen om bij insolvabiliteit uw contractuele verplichtingen verder na te komen. Deze garantie moet u desgevallend in staat stellen om:
- de bedragen die de reiziger reeds betaald heeft terug te betalen;
- de reiziger zonder bijkomende kosten te repatriëren.
De naam en het adres van de verzekeringsmaatschappij moeten duidelijk vermeld worden op de bestelbon en/of de reisovereenkomst.
U vindt meer informatie hierover op de website van de FOD Economie.

Belangrijkste verplichtingen die ten aanzien van de reiziger moeten worden nagekomen
De reisorganisator is verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de pakketreis. Hij is dus aansprakelijk voor elke schade die de reiziger oploopt als gevolg van het feit dat hij zijn contractuele verplichtingen niet naleeft, behalve indien de reiziger in gebreke is, in geval van een fout van een derde die vreemd is aan de contractuele prestaties of in geval van overmacht.
De reisbemiddelaar is verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de prestaties die verband houden met zijn bemiddeling. U vindt ook meer informatie op de website van de FOD Economie over:
- uw informatieverplichting;
- het verbod om de prijs op minder dan 20 dagen vóór het vertrek te verhogen;
- de regels rond de wijziging van één van de belangrijkste elementen van de reisovereenkomst;
- de opzegging van de reisovereenkomst;
- de verplichting om de goede uitvoering van de overeenkomst te garanderen.
Wanneer tijdens de uitvoering van de reis een geschil ontstaat, moet u in de maand na het einde van de reis bevestiging krijgen van de klachten. U en de reiziger beschikken dus over een periode van vier maanden om een bevredigende oplossing te vinden voor het probleem dat ontstaan is. Als deze termijn verstreken is, kan een procedure worden ingezet voor de Geschillencommissie Reizen indien u er lid van wordt. Zo niet zijn het de gewone rechtbanken die het geschil zullen beslechten. Uiteraard geeft u meer vertrouwen aan uw potentiële klanten indien u aangesloten bent bij de Geschillencommissie Reizen.
Daarnaast kunnen er altijd meer problemen en andere geschillen komen en daarom raden wij de Consumentenpolis van D.A.S. aan.
Zie voorbeeld :
Vliegtuigcrash met echtgenoot aan boord!
Een koppel boekt een vakantie naar
Maleisië. Samen op ontdekkingsreis! Twee dagen voor vertrek voelt mevrouw van (55) zich echter niet goed. Ze voelt zich niet in staat om te vertrekken. Jammer, want ze keek er nochtans zo naar uit. Haar echtgenoot vertrekt alleen…Voorval Op een donderdagavond bekijkt zij het nieuws waar zij
verneemt dat de vlucht in Oekraïne is ‘gecrasht’. Het besef dringt door…Haar man zat op die vlucht! Hij is één van de 288 slachtoffers!
Een ellendige periode volgt… Mevrouw kampt met een depressie en met behulp van medicatie en steun van de familie tracht zij zich door die periode te sleuren. Ze kan niet meer werken omdat zij zich niet meer kan verplaatsen door het verkeer wegens angst.
Reactie vliegtuigmaatschappij Zes maanden na het voorval krijgt Mevrouw een schrijven van
de vliegtuigmaatschappij. Als nabestaande van de verongelukte passagier heeft zij recht op een schadevergoeding volgens de toepasselijke wet- of regelgeving. Mevrouw is niet thuis in deze materie en besluit juridisch advies in te winnen.

D.A.S.-Rechtsbijstand :
Dankzij haar D.A.S.-Consumentenpolis heeft deze Mevrouw gelukkig juridische bijstand.
De Verzekeringsmakelaar doet onmiddellijk aangifte van het schadegeval.
De dossierbeheerder bij D.A.S. schrijft Mevrouw aan. Normaal worden de onderhandelingen tot een minnelijke regeling door D.A.S.-juristen zelf gedaan. Maar gezien de specifieke materie en de impact van het schadegeval is D.A.S bereid om een advocaat aan te stellen. Mevrouw is vrij in haar keuze van een advocaat. Aangezien de meeste slachtoffers zich gegroepeerd hebben en vertegenwoordigd worden door hetzelfde Nederlandse advocatenbureau is D.A.S. bereid om de erelonen van de Nederlandse advocaat ten laste te nemen. Aangezien deze Mevrouw haar eigen advocaat al had aangesproken en deze al in onderhandeling was met de tegenpartij, werd uiteindelijk deze advocaat aangesteld.
D.A.S. nam de ereloonnota’s van deze advocaat ten laste (18.150 EUR).
Het resultaat?
Dankzij de onderhandelingen van de advocaat werd een dading met de vliegtuigmaatschappij en verzekeraars afgesloten. Mevrouw krijgt maar liefst een terechte schadevergoeding van 315.000 EUR (meteen uitbetaald).
Het verlies van een naaste is niet in geld om te zetten. Maar in een dergelijke dramatische situatie is een loodzware factuur voor een juridisch geschil bovenop alle ellende geen goed idee.
Gelukkig dat D.A.S. Rechtsbijstand de belangen van deze mevrouw ter harte genomen heeft en alle kosten betaalt!
Wij raden van Sluitreisverzekeringskorting.be de D.A.S. Consumenten polis aan.