Top 10 bezienswaardigheden van Duitsland :

BERLIJN :

Er zijn weinig steden die de afgelopen eeuwen zoveel hebben meegemaakt als Berlijn. Daardoor barst de stad van de historische plekken die je niet mag missen tijdens een stedentrip.

  • Neem een kijkje bij Checkpoint Charlie: toen de Berlijnse Muur nog stond was dit de enige controlepost waar buitenlanders Oost-Berlijn konden binnentreden.
  • Ga zeker ook langs bij de Brandenburger Tor. Een indrukwekkend bouwwerk en dé trekpleister van het centrum. Ooit was de Brandenburger Tor een stadspoort waar je tol moest betalen om de stad in te mogen.
  • Vanaf de oude stadspoort wandel je overigens ook in een paar minuten naar het Reichstag oftewel het Rijksdaggebouw waar het Duitse parlement is gevestigd.

Rügen :

Het voor de Pommerse Oostzeekust gelegen eiland Rügen is een van de populairste vakantiebestemmingen in Mecklenburg-Vorpommern. De aantrekkelijkheid van Rügen en zijn zeebaden Binz en Sellin wisten ook Thomas Mann en de Duitse kanselier Bismarck al te waarderen. Dat het hier destijds een en al luxe was, is in deze zeebaden met hun chique hotels en nostalgische charme is dit nog altijd te merken. Nog nostalgischer is de Rasende Roland, een meer dan 100 jaar oude smalspoorbaan, die de vakantiegangers met een snelheid van 30 kilometer per uur direct naar de verschillende zeebaden op het eiland brengt.

Naast in totaal 60 km fijne zandstranden heeft Rügen ook landschappelijk veel te bieden: de grote nationale parken van het eiland, een dankzij Casper David Friedrich wereldberoemd uitzicht op de krijtrotsen van de Stubbenkammer, idyllische vissersdorpjes en chique herenhuizen. Even wit als de krijtrotsen is ook de de stad Putbus, de oudste badplaats van het eiland, die vooral bekend is vanwege zijn classicistische architectuur, die perfect harmonieert met het mooie slot en park.

Rügens schitterende natuur- en cultuurlandschap nodigt de bezoekers uit om het eiland met de fiets of de zeilboot te verkennen. Naast wereldberoemde bezienswaardigheden als kaap Arkona en het jachtslot Granitz heeft het eiland een evenement op de kalender staan dat jaarlijks meer dan 100.000 toeschouwers trekt: de Störtebeker Festspiele, die worden gehouden in het unieke natuurtheater Ralswiek aan de oever van de Großer Jasmunder Bodden en al jarenlang buitengewoon populair zijn.

Nationaal park Sächsische Schweiz :

Maar een paar treinstations ten zuiden van Dresden, aan de grens met Tsjechië, vinden wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers een fantastische wereld met grillige rotsformaties vol spleten en kloven.

Als geboorteland van het freeclimbing biedt het nationale park Sächsische Schweiz perfecte klimomstandigheden. 1.106 vrijstaande zandsteentoppen maken dit gebied in Saksen tot de meest veelzijdige outdoorklimwand van Duitsland. Dat je op een berg een andere klimmer tegenkomt, is bij 21.000 klimroutes niet zo waarschijnlijk. Wie nog niet zeker genoeg is van zichzelf, kan zich bij een klimschool ter plaatse bekwamen in de hoge kunst van het klimmen. Dat bergbeklimmen en natuurbescherming elkaar niet uitsluiten, bewijzen de Saksische klimregels. Deze staan niets toe wat behendigheid en kracht moet vervangen en het zachte gesteente te zwaar belast. Zo zorgen ze ervoor dat het klim- en natuurparadijs ongeschonden blijft. Het enige nationale rotspark van Duitsland staat ook bekend als een van de spectaculairste wandelgebieden van Europa. Zo hebt u op de bijzonder afwisselende 112 kilometers van de Malerweg de meest fantastische uitzichten. Fietsers kunnen de bizarre rotsformaties bijvoorbeeld bewonderen vanaf de Elbe-fietsroute, die direct langs het nationale park loopt. Maar ook in het nationale park Sächsische Schweiz zelf zijn er vele wegen die met de fiets te berijden zijn.

Vanwege het unieke landschap is de Sächsische Schweiz bij veel internationale regisseurs een bijzonder populair filmdecor. En liefhebbers van klassieke muziek zijn altijd enthousiast, wanneer er in een van de mooiste natuurtheaters van Europa midden tussen de rotsen een beroemde opera wordt uitgevoerd.

 

Gezondheid en wellness :

Wie even weg wil uit het dagelijks leven om nieuwe kracht op te doen, te onthaasten en te ontspannen, vindt hiervoor in Duitsland optimale voorwaarden. Aan zee, in de bergen of midden tussen de groene weilanden en bossen – kuuroorden en vakantieplaatsen waar de lucht gezond en het klimaat goed is, nodigen uit om er te komen ontspannen en genieten.

De nodige natuurlijke hulpbronnen zijn overal aanwezig: minerale en thermale bronnen, weldadige modderbaden, een gezond klimaat dat het herstel bevordert, behandelmethoden zoals de kuren van Kneipp, Felke en Schroth, parelend zeewater voor thalassotherapie en geneeskrachtige mijngangen die ervoor zorgen dat je weer vrij kunt ademhalen. Deze diversiteit aan natuurlijke middelen die goed zijn voor de gezondheid, maakt Duitsland bij uitstek geschikt als bestemming voor gezondheidsreizen: meer dan 350 officieel erkende kuuroorden verbinden traditionele geneeskunst met moderne medische wetenschap. Ze bieden mogelijkheden voor preventie, genezing, herstel en ontspanning.

Een breed aanbod aan wellness- en schoonheidsbehandelingen met natuurlijke middelen vindt u in de meer dan 1.000 gecertificeerde wellness- en beautyhotels die Duitsland telt. Tot het op de complete mens gerichte aanbod behoren naast op de persoonlijke behoeften afgestemde behandelingen en medical wellness ook activiteiten midden in de prachtigste landschappen. Maak uw hoofd vrij en geniet op lange fiets- en wandeltochten midden in de natuur van steeds weer nieuwe uitzichten. 's Avonds wordt u verwend met de heerlijkste gerechten, die niet alleen lekker smaken, maar ook nog eens goed zijn voor uw gezondheid.

Voel de geneeskracht van de natuur, voel u fit en gezond – kom ontspannen in Duitsland!

Wij vinden uw gezondheid belangrijk en willen graag dat u zich in ieder opzicht goed voelt. Laat u daarom ook eens helemaal verwennen in Duitsland!

Slot Neuschwanstein :

Het allermooiste kasteel van Duitsland bevindt zich in de Beierse plaats Hohenschwangau. De spitse torentjes doen je ogenblikkelijk geloven dat het een sprookjeskasteel betreft. En dat is niet zo gek als je eenmaal weet dat het Disney kasteel hierop gebaseerd is. Slot Neuschwanstein werd rond het jaar 1870 gebouwd in opdracht van Lodewijk II van Beieren. Destijds droeg het de naam Neue Burg Hohenschwangau. Na diens overlijden werd de naam in de huidige naam veranderd. Verschillende ruimtes, waaronder de slaapkamers, de troonzaal en woon- en werkkamer zijn nog ingericht zoals Lodewijk dit gedacht had.

Zoo Berlin :

Als stadsdierentuin doet de Zoo Berlin het erg goed. Sinds de opening in 1844 is deze dierentuin de oudste en meest bezochte dierentuin van het Duitsland. Zeker de kleine ijsbeer Knut heeft voor nog meer bekendheid gezorgd. In de dierentuin zijn uiteenlopende dieren te bewonderen waaronder Aziatische olifanten, giraffen, reuzenpanda’s, wolven en natuurlijk apen. Er is veel aandacht besteed aan de natuurlijke leefomgevingen van de dieren. Dit sluit zoveel als mogelijk aan bij de behoefte en het uiterlijk. Op verschillende tijden worden de dieren gevoederd en wordt daarbij het één en ander uitgelegd van het dier.

Dresden :

Als stedentrip doet de stad Dresden het erg goed. Vooral de kunst en cultuur die deze Duitse stad te bieden heeft weten veel bezoekers te waarderen. De eens zo communistische stad heeft zijn vrijheid goed benut. De stad is zeker moderner geworden, maar zonder de oude historische details verloren te laten gaan. Onder de boeiende bezienswaardigheden van Dresden staan bovenaan de Frauenkirche, het Residenzschloss, de Dresden Hauptbahnhof, het Zwinger paleis en het kunstmuseum Gemäldegalerie Alte Meister.

Kerstmarkten :

Zeker voor het bezoeken van kerstmarkten is Duitsland een enorm populaire bestemming. Wie denkt dat je voor het ultieme kerstgevoel in Londen moet zijn heeft het echt mis. De Duitsers weten als geen ander hoe je deze winterse periode in kerstsferen kunt doorkomen. Volle bussen vertrekken vanuit Nederland en België naar steden zoals Hamburg, Keulen, Oberhausen, Trier, Düsseldorf, Münster, Leipzig en München. De trend is tegenwoordig niet om zo maar een dagje te gaan (kerst)shoppen, maar om er een gezellig weekendje van te maken. En waarom ook niet. De Duitse steden zorgen voor een sprookjesachtige sfeer waarin de kerst, de winter en natuurlijk alle bijbehorende sprookjesfiguren centraal staan. Tussen de verschillende kramen zijn natuurlijk voldoende plaatsen gereserveerd om de inwendige mens het zo aangenaam mogelijk te maken. Heerlijke glühwein, snaps, broodjes bratwurst en andere heerlijkheden maken het feest compleet. In Oberhausen is het zelfs mogelijk om rodelen en te sleeën.

Dom van Keulen :

Mede door de relikwieën van de Drie Koningen is de Dom van Keulen een echt bedevaartsoord geworden. Deze grootste kathedraal van Duitsland heeft altijd een zeer belangrijke positie binnen het Christelijke geloof vervuld. Tegenwoordig wordt de kathedraal niet alleen hierom bezocht. Het is namelijk ook zeker de moeite van een bezoekje waard om zijn bijzondere gotische uitstraling. Na ruim zes eeuwen bouwen mag het uiterlijk zeker imposant worden genoemd.

Oktoberfest :

Al sinds het jaar 1810 wordt er in de Duitse stad München het inmiddels wereldberoemde ‘Oktoberfest’ gevierd. Het feest begint eind september en duurt meestal zo’n zestien dagen, waarbij het bier rijkelijk vloeit. In een grote feesttent op het terrein de Theresienwiese wordt onder grote belangstelling het eerste biervat geopend door de Oberbürgermeister. Hierna komt het feest in vol ornaat op gang. Het bier wat wordt getapt betreft uitsluitend in München gebrouwen bier. De klederdracht tijdens deze beroemde festiviteiten bestaat vooral voor de mannen uit lederhose en de dirndl voor de dames. Hoewel het officiële Oktoberfest in München wordt gevierd, zijn er in veel andere plaatsen ook dit soort feesten te vinden. Zelfs bij ons in Nederland zijn er verschillende Oktoberfesten bij te wonen.

KLIK HIER voor alle reisverzekeringproducten van Europ Assistance.