Top 10 bezienswaardigheden van Turkije :

Istanboel (Istanbul)
Deze stad is als enige op de wereld verdeeld over twee continenten, Europa en Azië. De Bosporus (een zeestraat) loopt dwars door Istanboel en is nog altijd een drukke scheepvaartroute. Maar er is meer in Istanboel. Istanboel heeft een rijke cultuur. Je vindt er nog hele oude badhuizen ‘Hamam’ er is een zeer groot oosters paleis ‘Topkapipaleis’ te bezoeken en langs de stadsmuur van Istanboel is altijd wat te beleven. De Sultan Ahmetmoskee, ook wel blauwe moskee genoemd, mag zeker niet worden overgeslagen.

Efeze
De bijnaam van Efeze is ook wel ‘ruïnestad’. Het wordt zelfs als een van de mooiste ruïnecomplexen van de westerse wereld genoemd. Dit belangrijkste archeologisch gebied van Turkije heeft hele grote opgravingen uit de Griekse oudheid van ongeveer 1100 jaarvoor Christus. Om er een paar te noemen: tempel van Artemis, Herculespoort, tempel van Hadrianus, Odeon van Efeze, tombe van Apostel Johannes, bibliotheek van Celsus en de poort van Mazaeus en Mithridates.

Rotsformaties van Cappadocië
Ongeveer 30 miljoen jaar geleden zijn deze rotsformaties van Cappadocië langzaam ontstaan. Voortgekomen uit de toen uitbarstende vulkaan, vulde de omgeving zich met een erosiegevoelig materiaal en turfsteen. Dit is door de jaren heen langzaam weggesleten en zo ontstonden de rotsen. Dit gebied van 300 km² trekt, samen met omliggende plaatsen als Ürgüp en Göreme, vele toeristen aan die een bezoek aan deze betoverende streek af leggen.

Bodrum
Bodrum is een toeristische bestemming met beroemde bezienswaardigheden. Denk aan de Petrusburcht met zijn vijf torens. Nu is deze burcht een museum waar je schatten kunt vinden die internationale bekendheid genieten. Er is bijvoorbeeld een scheepswrak uit de late Bronstijd en glazen gietvormen uit de 14e eeuw voor Chr. Bezoek het Grieks Theater wat nog altijd wordt gebruikt voor concerten of duik in het bruisende nachtleven van Bodrum.

Ankara
Ankara is de hoofdstad van Turkije. Het is vooral een commercieel en industriële stad. Heel bekend is de stad geworden om zijn Angora geit met zijn mohair wol, witte konijnen om hun angora wol, muskaatdruiven en de Angora kat. De stad heeft ook een historisch centrum wat op een heuvel ligt en waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Een paar oude gebouwen rond de oude citadel zijn bewaard gebleven. Bijvoorbeeld de tempel van Augustus en het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk.

Pergamon
Dit huidige Bergama in Turkije was ooit een rijke en machtige stad. Het is nog steeds een rijke stad, maar dan aan monumentale tempels, fonteinen, gymnasia en theaters. Ooit bestond deze plaats uit drie stadjes die via trappen en terrassen met elkaar waren verbonden. Ook was er ooit een geneeskrachtige bron, waar veel geesteszieke werden behandeld.

Marmaris
Een hele bekende badplaats van Turkije is Marmaris. De jachthaven van Marmaris ‘Netsel Marmaris’ behoort tot de grootste en meest luxe van Turkije. Je vindt hier alles wat je van een moderne jachthaven kunt verwachten. Restaurants, bars, amusement, winkels, geldautomaten en reisbureau’s. Natuurlijk is het ook mogelijk om luxe boottochten van hieruit te boeken naar bijvoorbeeld Rhodos. Maar Marmaris heeft meer te bieden. Je hebt er een mooi Marmaris kasteel, wat nu een museum is. Vanaf dit kasteel heb je een zeer mooi uitzicht over de jachthaven. Er is een zeer grote bazaar en je vindt er Griekse renaissance huizen in de oude wijk rond het kasteel.

Sümelaklooster
Het Sümelaklooster is gebouwd tegen een rotswand in het Ziganagebergte in Maçka. Het klooster bevindt zich in het nationale park Altindere en ligt op een hoogte van zo’n 1200 meter. De rotskerk in het klooster is van binnen en buiten volledig bedekt met fresco’s.

Pamukkale is een natuurfenomeen dat zeer indrukwekkend is. Het is te vinden in de vallei van de mooie Curuksu rivier in Turkije, in de zuidwestzijde van het binnenland om precies te zijn. Veel toeristen die naar Turkije gaan op vakantie brengen ook een bezoek aan Pamukkale, vooral omdat het een hele belevenis is om het te zien en mee te maken. Pamukkale betekent Kasteel van Katoen, maar dit heeft eigenlijk weinig betrekking op de betekenis of de uitstraling van het natuurverschijnsel.

Pamukkale, ofwel het Kasteel van Katoen, is een geweldige bezienswaardigheid. Al vele honderden jaren stroomt een warme straal kalkhoudend water naar beneden via een zeer grote hoeveelheid terrassen. De stromen hebben steeds hun eigen weg gekozen langs de vele terrassen die tegen de helling aan te vinden zijn. Hierdoor heeft de heuvel nu een wel heel bijzondere uitstraling. Velen vergelijken het met een skipiste, maar dan toch net even anders. Het is inderdaad totaal wit en hier en daar zijn zelfs pegels te vinden, waardoor je zou denken dat je in de ijstijd beland bent. De waterstromen met koolzuur en kalk hebben een versteende waterval gevormd die spierwit van kleur is. Omdat dit er zo spectaculair uitziet wordt het Pamukkale genoemd. Het heeft dus in werkelijkheid niets met een kasteel te maken.

De Turkse Rivièra strekt zich uit van Çesme tot Alanya en omvat grof gezegd het gebied dat aan de zuidwestkust van Turkije ligt. Hier vind je tal van sfeervolle badplaatsen en enkele van de mooiste stranden aan de Middellandse Zee. Tel daarbij op dat het hier bijna het gehele jaar lekker weer is, en je begrijpt waarom het gebied zo’n sterke aantrekkingskracht heeft op toeristen.

Op ongeveer 2 uur rijden van Antalya ligt het gemoedelijke badplaatsje Alanya. Een populaire badplaats vanwege de schitterende stranden die je hier in de omgeving tegenkomt. Op steenworp afstand van het centrum vind je een heerlijk zandstrand met volop leuke strandtenten en andere faciliteiten. Je kunt er op het strand liggen maar het is ook leuk om een boottochtje te maken. Voor je broodnodige portie kunst en cultuur kun je een bezoek brengen aan het kasteel van Alanya, dat ook geweldig mooie uitzichten over de kustlijn biedt.

In de populaire badplaatsen moet je het strand doorgaans met veel anderen delen, maar er zijn genoeg plekken langs de Turkse Rivièra waar het nog relatief rustig is. Neem bijvoorbeeld het plaatsje Kas, vanwaar je een aantal onontdekte stranden binnen handbereik hebt. Kas heeft een klein centrum met leuke restaurants, een duikschool en gezellige terrassen, en met een scooter of huurauto is het een klein stukje naar de mooiste strandjes in de omgeving. Een aanrader is het strand van Kaputas, dat wordt omringd door steile rotsen en alleen is te bereiken via een lange trap.

Kusadasi is een charmante badplaats met volop keus uit mooie hotels. Het strand ligt vrijwel altijd op loopafstand en in het moderne centrum kun je goed winkelen. Er is een kleine bazaar die doet denken aan de markten in Istanbul en ook hier kun je kleurrijk aardewerk en handgeknoopte Turkse tapijten op de kop tikken. Vanuit Kusadasi kun je uitstapjes maken naar het Dilek Peninsula National Park, maar het is ook mogelijk om de boot te pakken en een uitstapje te maken naar het Griekse eiland Samos.

KLIK HIER voor alle reisbijstand - reisverzekeringen producten van Europ Assistance.