Matterhorn Zermatt – Zwitserland
Als wintersporter moet je simpelweg een keer in ‘Zermatt’ geweest zijn. Dit skigebied is bijzonder groot en uitgestrekt. Tel daarbij op een aanzienlijk aantal hoogtemeters en natuurlijk het uitzicht op de ‘Matterhorn’, en je bent verkocht. De ‘Matterhorn’ wordt ook wel een van de indrukwekkendste bergen van de Alpen genoemd. Hoog is hij zeker, 4478 meter om precies te zijn. In de zomer kun je de gletsjer van de ‘Klein Matterhorn’ bedwingen. Ook dan is het mogelijk om meer dan 1000 hoogtemeters af te dalen. ‘Zermatt’ staat verder bekend om zijn spoorbaan; zo hoog als deze komt, komen de liften niet eens. De spoorbaan eindigt hier op 3100 meter. Vermeldenswaardig is ook de verbinding met het Italiaanse ‘Breuil Cervinia’. Al met al is hier spraken van een geweldig skigebied.
Mammoth – Amerika
Misschien niet eens zozeer vanwege de afdalingen, meer om er geweest te zijn, droomt praktisch elke skiliefhebber van skiën in Amerika. Heel bijzonder is dat je vanwege de andere klimatologische omstandigheden ’s winters net zoveel sneeuw hebt als in Noorwegen gecombineerd met evenveel zon als in Zuid Spanje. ‘Mammoth’ is het grootste skigebied van Californië, het dorp ligt op 2425 meter hoogte. Er zijn ruim 150 pistes met een hoogteverschil van 3100 voet. Het skigebied hier is ongekend lang open, namelijk van november tot juni. Het kan dan ook ongekend hard sneeuwen in ‘Mammoth’. Nogmaals, het zijn vooral deze bijzondere omstandigheden die veel nieuwsgierigheid onder de skiërs oproepen.
Skisafari Alberta – Canada
Als je je Amerika kunt veroorloven, pak dan Canada ook een keer mee. In ‘Alberta’ moet je zijn om een heuse skisafari te maken. Deze geweldige tocht brengt je langs de skigebieden van ‘Marmot Basin’, ‘Lake Louise’, ‘Mt. Norguay’ en ‘Sunshine Village’. Het leuke is dat de betreffende skigebieden onderling erg van elkaar verschillen. Je beleeft dus volop skiplezier! Verder wordt de skisafari geroemd om de ongekende natuurverschijnselen en Nationale Parken, die je onderweg tegenkomt. Zo voert deze tocht dwars door de ruige Rocky Mountains.
De ‘Lauberhorn’ is een afdaling, die alle profs jaarlijks afdalen. Al sinds 1930 is deze afdaling onderdeel van het wereldbekerprogramma. Met 4,5 kilometer is het meteen ook de langste afdaling, die gemaakt moet worden. Als je geen prof bent, maar een gemiddelde skiër, dan kun je kiezen voor de rode variant van 2900 meter lang. Je begint op een hoogte van 2472 meter en daalt af tussen rotsen, bospaden en het laatste stuk onder een brug door. Liefhebbers van een jump pakken zeker ook de ‘Hundschopf’ mee, een beroemde sprong tussen de rotsen. Als je wilt kun je hier ongekend hoge snelheden halen; 130 kilometer per uur is geen uitzondering.
Val Gardena – Italië
Bij ‘Sella Ronda’ gaat er vast een belletje rinkelen; het gaat hier om een bekende skitocht rondom een berg langs steile rotsen over middelzware pistes, die je zowel links als rechtsom kunt nemen. Als je geen moeite hebt met rode pistes, dan is deze afdaling prima te doen. Het betreffende skigebied staat bekend als ‘Val Gardena’. Deze vallei ligt centraal in de Dolomieten. Als je de ‘Sella Ronda’ langs beide kanten hebt gepakt, kun je ook uitwijken naar het immens grote skigebied ‘Dolomiti Superski’. Hier kun je lange tochten maken door een fraai rotsenlandschap. Vanwege de ligging aan de zuidkant van de Alpen tref je in ‘Val Gardena’ vaak mooi weer.
Planai Schladming – Oostenrijk
Enkele jaren geleden is ‘Planai’ in het skigebied ‘Schladming’ samen met de ‘Fellhorn’ van ‘Oberstdorf’ uitgeroepen tot de mooiste pistes van de Alpen. ‘Planai’ staat bekend als kwalitatief goede piste. Met man en macht wordt dan ook gewerkt aan het in stand houden van deze piste. Daar komt bij dat het de snelste wereldbekerpiste van de wereld is. Over wedstrijden gesproken; elk jaar wordt in ‘Schladming’ de ‘Planai nachtrace’ georganiseerd. Deze donkere slalomwedstrijd is de best bezochte skiwedstrijd van het jaar. Het moge duidelijk zijn, alle inspanningen aan en om de piste worden gewaardeerd. Het brengt een boel euro’s in het laatje van het toerisme in de omgeving van ‘Schladming’.
Mur Suisse – Zwitserland
‘Mur Suisse’, ook wel ‘Le Pas de Chavanette’ genoemd, is een bijzonder moeilijke piste in het skigebied ‘Portes du Soleil’. Dit ligt op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. De ‘Mur Suisse’ is gekwalificeerd met de kleur oranje. Dit geeft aan dat deze piste te moeilijk wordt bevonden om in de gebruikelijke kwalificaties – groen, blauw, rood en zwart, op volgorde van moeilijkheid – te passen. Deze piste is 1000 meter lang en begint op een hoogte van 2151 meter. In totaal daal je 331 meter af. In dit gebied kan het bijzonder hevig sneeuwen. Dan vormen zich rondom de piste sneeuwhopen, met de omvang van een auto. Je kunt gerust spreken van een fenomenaal uitzicht.
Harakiri – Oostenrijk
Om met de deur in huis in huis te vallen; ‘Harakiri’ betekent zelfmoord in het Japans. Per seizoen vertrekken gemiddeld 73 helikoptervluchten vanaf deze berg. De ‘Harakiri’ is dan ook de steilste, geprepareerde piste van Oostenrijk. Het steilste punt betreft 78%, hetgeen gelijkstaat aan het hoek van 140,4 graden. Beginners wordt afgeraden om deze piste af te dalen. Ook de ervaren skiër moet aan de bak! De ‘Harakiri’ ligt aan de noordzijde van de berg. Daarom staat er alleen ’s middags zon op de piste. Over het algemeen smelt er zo vrijwel geen sneeuw. Door de extreme helling, schuift er wel sneeuw naar beneden. Dan ontstaat een vrij ijzige piste. Vooral aan het begin en einde van het skiseizoen is de ‘Harakiri’ vaak gesloten. De omstandigheden zijn dan gewoonweg te slecht. Lees; te gevaarlijk.
Hahnenkamm Kutzbühel – Oostenrijk
Ken je klassiekers, deze uitspraak gaat zeker op voor de ‘Hahnenkamm’ in Kitzbühel. De betreffende afdaling wordt ook wel ‘Streif’ genoemd. Wat zoveel wil zeggen als dwaling. Met sprongen tot 80 meter, steile hellingen tot 85% en snelheden tot 140 kilometer per uur, is de ‘Hahnenkamm’ het decor voor crashes. Zoals elke piste van formaat, kent ook de ‘Hahenkamm’ een zeer gevreesd stuk. Onder skiërs staat dit stuk bekend als de ‘Mausefalle’. Om de ‘Streif’ te bedwingen moet je beschikken over techniek, uithoudingsvermogen en heel veel lef. De profs draaien er hun hand niet voor om. Zij hebben nog geen twee minuten nodig om de 3,3 kilometer lange piste af te dalen.
Sarenne l’Alpe Huez – Frankrijk
Hoe is het gesteld met jouw beenspieren? Als je de ‘Sarenne’ in skigebied l’Alpe d’Huez op het programma hebt staan, dan is een getraind lichaam een absolute must. Deze afdaling staat bekend als ’s werelds langste zwarte piste. Dan moet je denken aan een lengte van ruim 16 kilometer. De start is op de ‘Pic Blanc’ op een hoogte van 3300 meter. Vervolgens daal je de Sarenne gletsjer af richting de blauwe pistes van ‘Auris en Oisans’. Tijdens deze tocht ervaar je pas wat wintersport echt inhoudt; hard werken. Hier tegenover staat een geweldig uitzicht, prachtige bergen en het gevoel voor even alleen op de wereld te zijn. Kun je er geen genoeg van krijgen? Dan is het ook mogelijk om de afdaling ’s nachts te maken. Uiteraard kan dit uitsluitend onder begeleiding.