Top 12 bezienswaardigheden van Zuid - Afrika :

Tafelberg :

De meest bijzondere berg van Zuid-Afrika is de Tafelberg. Het kenmerkende platte deel aan de bovenzijde helpt je direct om de berg te herkennen. De berg aan de linkerzijde is ‘Devil’s Peak’ en de berg aan de rechter zijde heet Lions Head’. Het hoogste punt van de eeuwenoude Tafelberg ligt op ongeveer 1086 meter. Voor veel mensen is het dan ook een uitdaging om de berg te beklimmen. Je kunt er ook voor kiezen om per kabelbaan de tocht af te leggen. Vanaf het hoogste punt heb je een waanzinnig uitzicht over de haven en het centrum van Kaapstad. De Tafelberg, wat tot één van de wereldwonderen is benoemd, ligt in National Park Tafelberg.

Kaapstad :

De meest bruisende en levendige stad van Zuid-Afrika is Kaapstad, ook wel bekend als Cape Town. Al tijdens de VOC werd Kaapstad regelmatig aangedaan om te bevoorraden en bij te komen van lange reizen. Het zeventiende eeuwse ‘Kasteel de Goede Hoop’ is hier een duidelijke verwijzing van. En nog altijd wordt de stad veelvuldig bezocht. Het toerisme in Kaapstad wordt voornamelijk getrokken door de vele historische bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten, de beroemde Tafelberg en Kasteel de Goede Hoop. Maar ook de prachtige stranden als Clifton Beach, vele uitmuntende restaurants, het uiteenlopende winkelaanbod, de levendige en soms extravagante uitgaansgebieden en de township tours, maken van Kaapstad een zeer geliefde bestemming voor jong en oud.

Kaap de Goede Hoop :

In het jaar 1488 stapte de eerste Europeaan aan wal op het (volgens hem) zuidelijkste punt van Afrika, Kaap de Goede Hoop. Technisch gezien komt deze eer toe aan Kaap Agulhas. Ontdekkingsreiziger Bartolomeu Dias ontdekte de kaap die hij destijds de naam ‘Cabo das Tromentas’ gaf. Dit betekend Stormkaap. Doordat de kaap veelvuldig werd gepasseerd op de route naar Indië, werd de naam later veranderd in Kaap de Goede Hoop. Natuurlijk hebben de Nederlandse zeevaarders er tijdens de Verenigde Oost-Indische Compagnie tochten, een fort gebouwd. Jan van Riebeeck gaf hiertoe de opdracht. Vanaf de vuurtoren ‘Cape Point Lighthouse’ heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de kustlijn en de soms erg ruige zee. Inmiddels is Kaap de Goed Hoop onderdeel van het nationale park ‘Cape Peninsula National Park Cape of Good Hope Nature Reserve’.

Robbeneiland :

Vlak voor de kust van Kaapstad bevindt zich het eiland waar apartheidsstrijder Nelson Mandela vele jaren gevangen werd gehouden. Robbeneiland werd al in de zeventiende eeuw gebruikt om er als gevangenis. Later werd het eiland gebruikt om aan lepra lijdende patiënten af te zonderen. Omstreeks 1962 werd Nelson Mandela gevangen genomen door het apartheidsregime om zijn voortdurende strijd tegen apartheid. Hij werd vervolgens twee jaar later op Robbeneiland geplaatst waar hij tussen andere vrijheidsstrijders gevangen werd gehouden tot 1982. Apartheid kreeg in die tijd hierdoor wereldwijd aandacht en Nelson Mandela groeide uit tot het symbool van de anti-apartheidsbeweging. Uiteindelijk is in 1994 verkozen tot president van de Republiek Zuid-Afrika. Zijn eenvoudige cel in de gevangenis op Robbeneiland, kun je tijdens een rondleiding met eigen ogen bewonderen. Sinds 1999 is Robbeneiland gemarkeerd als cultureel erfgoed van Unesco.

Boulders Beach :

Voor sommige mensen is Boulders Beach in Kaapstad een droombestemming. Dit strand aan de zuidkust van Afrika is namelijk de thuishaven van de zwartvoetpinguïns. De grappige beestjes waggelen lekker rond op zoek naar een heerlijk plekje om te rusten en/of te zonnen. Boulders Beach is een erg geliefde bestemming voor de pinguïns. Zeker tijdens het broedseizoen in februari en maart komen ze in grote aantallen hier samen. Op gepaste afstand kun je genieten van de dagelijkse beslommeringen van de Afrikaanse pinguïn. In het nabij gelegen dorp Simon’s Town kun je vervolgens historische Victoriaanse bouwwerken bewonderen, een bezoek brengen aan het SA Navy Museum of genieten van een heerlijke lunch aan de haven.

De Tuinroute :

De natuur is in Zuid-Afrika op sommige plekken overweldigend. Zo is er bijvoorbeeld een speciale tuinroute ontwikkeld om toeristen al het moois langs de zuidelijke kust te kunnen laten zien. De kustroute begint in Kaapstad aan de Mosselbaai (Mossel Bay) via de N2 en eindigt bij de Stormsrivier in het oosten. De meerdaagse route brengt je langs plekken als Tsitsikamma National Park, historische plaatsen als Swellendam, lieflijke dorpjes als Knysna en prachtige natuurplekken. Op meerdere plaatsen kun je onderweg even van de route afwijken. Zo krijg je ruimte om deel te nemen aan bijvoorbeeld boeiende stadswandelingen, walvissen tochten, bungeejumpen, heerlijke wandelingen langs watervallen en grotten en/of een dagje strand.

Nationale Parken :

De meeste vakantiegangers die de nationale parken van Zuid-Afrika bezoeken, zijn op zoek naar de ‘Big Five’. De ‘Big Five’ zijn vijf diersoorten waar in het verleden graag op gejaagd werd. Het betreft de diersoorten leeuwen, buffels, neushoorns, olifanten en luipaarden. Hoewel veel van deze dieren inmiddels bedreigde diersoorten zijn, kun je ze (als je geluk hebt) nog in verschillende parken tegenkomen. Tijdens georganiseerde safari tours in parken als het wereldberoemde Krugerpark, word je meegenomen door parkrangers die vaak precies weten waar je moet zijn. Je kunt een safari ook uitbreiden met één of meerdere overnachtingen in luxe lodges of tenten. Deze ervaring zal zeker een blijvende indruk achterlaten. Andere interessante parken van Zuid-Afrika zijn: Bontebok National Park, Tsitsikamma National Park, Marakela National Park, Augrabies National Park, Pilanesberg National Park, Kgalagadi Transfrontier Park, Kamdeboo National Park, Addo Elephant National Park en Golden Gate Highlands National Park.

Pretoria :

De hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria. In het Zuid-Afrikaanse voorjaar, ons najaar, staan de jacaranda bomen hier schitterend in bloei, wat de stad een paarse gloed geeft. Bezoek het Voortrekker Monument, opgericht om de grote trek van de blanke pioniers te herdenken. In het centrum van Pretoria ligt Church Square, waaraan diverse gebouwen uit eind 19e eeuw staan. Een bezoek aan Pretoria is een bezoek terug in de tijd.

Stellenbosch :

Stellenbosch, de op één na oudste stad van Zuid-Afrika, ligt verscholen in een prachtig dal in de provincie Westkaap. De stad is vernoemd naar Simon van der Stel, een Nederlandse gouverneur die hier in 1679 de eerste druivenstokken plantte. Inmiddels is Stellenbosch uitgegroeid tot de wijnhoofdstad van het land.
Niet alleen voor fijnproevers, maar ook voor cultuurliefhebbers heeft Stellenbosch genoeg te bieden. Het centrum staat vol musea en oude gebouwen uit de koloniale tijd. Sportieve gasten kunnen golfen, paardrijden, wandelen, tennissen, fietsen, vliegvissen en mountainbiken.

Stellenbosch heeft een mediterraan klimaat, met droge, warme zomers en een koele winter met veel neerslag. De zomer loopt van december tot en met februari. De minimumtemperatuur is dan 26°C, maar kan oplopen tot 36°C. In juni tot en met augustus is het winter en ligt de temperatuur tussen 15°C en 20°C. Een goed klimaat voor het verbouwen van druiven en het produceren van wijn. Vanaf Stellenbosch vertrekt de eerste en bekendste wijnroute van Zuid-Afrika. Rondom de stad liggen maar liefst 106 wijnkelders. De Stellenbosch Wine Route is in vijf delen geknipt en gaat langs de bekende wijnhuizen. Spier Wine Estate is een van de bekende wijnlandgoederen en bestaat uit een landhuis, pub, restaurant, boerderij en wijncentrum. Elke winter is in de stad het Stellenbosch Wine Festival. Gasten genieten op dit grote evenement van meer dan 500 soorten wijnen, muziek, dans en kunst.

Stellenbosch wordt ook wel de ‘eikenstad’ genoemd. Overal staan namelijk grote eikenbomen waaronder je heerlijk luiert in de schaduw. De eiken stammen uit de 17e eeuw, toen de behoefte aan eikenhout groeide door de oprichting van de eerste wijnboerderijen. De van oorsprong Europese boeren waren namelijk gewend om hun wijnvaten van eikenhout te maken. Al snel bleek echter dat dit hout door het Afrikaanse klimaat te sponzig werd om wijnvaten van te maken.

De belangrijkste straat van de stad is de Dorpsstraat. Hieraan liggen prachtige monumentale gebouwen in Kaap-Hollandse stijl met rijkversierde gevels, raamluiken en poorten. Ook staan er veel panden in Gregoriaanse en Victoriaanse bouwstijl. De meeste gebouwen dienen tegenwoordig als winkel, restaurant, hotel of atelier. 
Eén van de bekendste winkels in de Dorpstraat is Oom Samie se Winkel. Het winkeltje ziet er nog precies zo uit als na de oprichting, ongeveer tweehonderd jaar geleden. Bij Oom Samie vindt u vanalles, van oude/antieke spullen, kitsch, kledingstukken, wijn, specerijen to fruit.

Net zo oud als de stad zelf is de indrukwekkende Moederkerk aan het dorpsplein. Deze kerk heeft al een aantal branden overleefd. Na de laatste brand werd de kerk in 1863 herbouwd in neogotische stijl, naar een ontwerp van de Duitse kunstenaar Carl Otto Hagar.
In Stellenbosch staan een aantal interessante musea. Het Dorpsmuseum bestaat uit een aantal gerestaureerde historische huizen, die met hun inrichting van toen een indruk geven van het leven vroeger. In het Toy & Miniature Museum liggen oud speelgoed en gedetailleerde miniaturen en het Rupert Museum herbergt moderne kunst. Verder zijn de kunstgalerie Rembrandt van Rijn, het wijnmuseum Stellenrijck en het cognacmuseum Oude Meester een bezoek waard.

Behalve voor de vele wijnhuizen en het historische stadscentrum, staat Stellenbosch ook bekend als een studentenstad vanwege de aanwezigheid van de Stellenbosch Universiteit. Gelegen midden in het centrum en trekt jaarlijks meer dan 17.000 studenten. Met veel gezellige barretjes en een druk uitgaansleven is er zowel voor toeristen, studenten als de lokale bevolking genoeg te doen.

Augrabies Watervallen :

Daar waar de Oranjerivier uitkomt bevinden zich de Augrabies watervallen van Zuid-Afrika. Het lawaai van water wat zo’n tweehonderdvijftig meter het ravijn in stort, is overweldigend. Tijdens de maanden juni, juli en augustus dendert het water hier met miljoenen liters per seconde naar beneden. Het is dan winter in Zuid-Afrika. De rotsformaties in de omgeving van de Augrabies watervallen laten zien wat jarenlange erosie achterlaat. De Augrabies watervallen liggen in het schitterende landschap van Augrabies Falls National Park.

Cango Grotten :

Het Zuid-Afrikaanse grotten stelsel nabij de plaats Oudtshoorn, is een boeiende bezienswaardigheid. De kamers van de Cango grotten diende ooit als schuilplaats voor de bosjesmannen, die ook wel bekend staan als San of Khoikhoi. De verschillende wandtekeningen zijn een duidelijke verwijzing naar dit deel van de geschiedenis in ieder geval. Verder zijn er in de Cango grotten prachtig gevormde stalactieten en stalagmieten te bewonderen. De eerste en grootste hal, Van Zyl’s Hall, is vernoemd naar de ontdekker Jacobus Van Zyl. Andere ruimtes dragen namen als Botha’s Hall, Throne Room en Rainbow Chamber.

Durban :

Durban is vernoemd naar de gouverneur van de Kaap in 1824; Benjamin D’Urban. Door de ontwikkeling in de suikerrietindustrie groeide de stad uit tot een belangrijke haven. Vandaag de dag heeft het een van de grootste havens in de wereld.
De stad kreeg een eigen karakter door de arbeiders die voor weinig geld uit India werden gehaald om op de suikerplantages te werken. 

Durban staat bekend als de plaats waar de mensen relaxt zijn. Het is een opwindende, cosmopolitische stad met brede zandstranden, een overvloed aan culturele attracties, een fantastisch nachtleven en het hele jaar een zonnig klimaat. Durban is gebouwd rond de drukste haven van Zuid-Afrika en laat een fascinerende versmelting zien van Europese, Indiase en inheemse Zoeloe invloeden. In deze stad geniet men van de warme Indische Oceaan, de mooie stranden en de overdadige subtropische begroeiing. Durban heeft de grootste concentratie Indiase immigranten en dat zie, hoor, proef en ruik je overal in terug. Er heerst een gezellige sfeer door deze bijzondere mix van Oost en West.

Het gebied rond Grey Street en de Victoria Street Market roepen herinneringen op aan Oosterse bazaars, met winkels en stalletjes die specerijen, sari’s, koperen ornamenten en sieraden verkopen. Bezoek de Grey Street Moskee, de grootste moskee op het zuidelijke halfrond of het grootste shoppingcomplex van Afrika: Gateway Theatre of Shopping.

Historische gebouwen zijn herinneringen aan het Britse koloniale verleden, in het bijzonder de Durban City Hall. Dit Edwardiaanse, neobarok gebouw is in 1910 gebouwd en is een kopie van het stadhuis van Belfast; het herbergt een museum, een kunstgalerij en een bibliotheek. Vlak in de buurt, in het oude stationsgebouw in Pine Street, vindt u Tourist Junction waar u veel informatie kunt krijgen.

Op 30 km van Durban ligt de Valley of a Thousand Hills, een gebied met golvende heuvels waar toeristen de traditionele Zoeloe manier van leven kunnen meemaken in cultural villages zoals het Assagay Safari Park. Ook op korte afstand ligt Pietermaritzburg, de op één na grootste stad in KwaZulu-Natal, met vele mooie bakstenen huizen uit de Victoriaanse en Edwardiaanse tijd. De mooie City Hall is een nationaal monument.Het bakstenen station heeft in plaats in de geschiedenis gekregen toen Mahatma Gandhi hier gedwongen werd uit de trein te stappen in 1893 vanwege zijn ras – een incident waarmee zijn politieke carrière van start ging. Een standbeeld eert deze Indiase vrijheidsvechter

Durban is ideaal voor waterliefhebbers. Surfers voelen zich als een vis in het water door de wilde golven en op vele plaatsen worden surflessen aangeboden en surfboards verhuurd. Naast het strand vindt u een zes kilometer lange promenade ook wel bekend als De Golden Mile. Hier vindt u amusementsparken, discotheken, bars, restaurants en meer.

Heeft u zin om te shoppen? Victoria Street Market biedt bijna tweehonderd stalletjes met o.a. mooie gevlochten manden en houten beeldjes, maar u vindt er ook heerlijk verse vis, exotische specerijen en Indische specialiteiten.

Indien u met kinderen reist is Durban ook een leuke bestemming, bezoek het uShaka Marine World: een groot park met allerlei waterattracties.

Als u in Durban bent, laat dan het strand een dagje voor wat het is en wandel in het mooie oude stadscentrum. Begin bij het statige stadhuis in Smith Street, met haar 48 meter hoge koepel. Het stadhuis werd geprezen als een van de mooiste koloniale stadhuizen van het Britse rijk. Op een paar meter afstand ligt het Natural Science Museum. De entree is gratis en u kunt er een uitgebreide collectie opgezette Afrikaanse dieren bewonderen. Zet uw stadswandeling voort richting de Durban Art Gallery. Dit museum is zeven dagen per week open. Het is één van de eerste musea in Zuid-Afrika, die inheemse kunst tentoonstelde. Nog steeds staat het werk van lokale kunstenaars en inheemse kunstnijverheid centraal.

Mocht u het Apartheid Museum in Johannesburg gemist hebben, dan is het een must see. Het biedt een aangrijpende tentoonstelling over het leven als Afrikaan tijdens het voormalige regime. Bewonder hier wassen beelden, een fotoreportage van protesten en rebellen en tentoonstellingen over Indiase Grey Street en de glorieuze Juma Musjid moskee. Sluit uw dag af met het KwaZuzulwazi Science Centre, waar exposities zijn over de Zulu-cultuur.

KLIK HIER voor alle Reisverzekeringen.